Lucía Pose Dallmann
Psicóloga - Psicoanalista
Espai de Paraula - Consulta de Psicologia
25 de octubre de 2013
S'ofereix un espai terapèutic d'escolta per poder abordar problemàtiques i malestars que afecten la vida diària.
Un espai per posar en paraules tot això que produeix patiment psíquic d'una manera singular en cada persona.
Es proposa també com un espai d'intercanvi, de pensament i de difusió de la psiconàlisi.
La psicoanàlisi ens permet reflexionar sobre els malestars actuals i la relació que hi ha amb el moment històric, el context social i cultural.
Per llegir més articles i publicacions d'interès podeu visitar la pàgina "Espai de Paraula- Consulta de Psicologia" a Facebook.
Lucía Pose
JORNADA NO ESTEM ATURATS
29 de juny de 2014
TALLER: MOTIVACIÓ I CREATIVITAT
A càrrec de Lucía Pose
Vaig poder participar en aquest espai pensat per dialogar en grup sobre què és la motivació i quina és la seva relació amb la creativitat.
La paraula motivació deriva del latín motivus o motus, que significa ‘causa del moviment’. És a dir això que causa el moviment, que causa que estiguem actius, movent-nos, buscant, que estiguem vius.
Una motivació es basa en aquelles coses que impulsen a un individu a portar a terme certes accions i mantenir ferma la seva conducta fins aconseguir els objectius plantejats.
En altres paraules, podem definir l’automotivació com això que ens estimula a fer un esforç amb un propòsit d’aconseguir certes fites.
O sigui que això de la motivació explica una part del nostre comportament, en els diferents àmbits de la nostra vida.
Tot i que fa uns anys aquesta paraula la veiem que s’utilitza molt en contextos de feina i d’empreses, com això que permet a una empresa treure major rentabilitat del seu personal, pel fet de poder oferir un treball motivador.
Des de la psicoanàlisi el concepte que ens permet pensar alguna cosa en relació a això que ens mou és el desig.
El desig està present en tot els aspectes de la nostra vida- és un desig particular, únic de cada subjecte, no és genèric de la espècie humana, com pot ser l'instint en els animals.
No es tracta d'una necessitat que ha de ser satisfecta per tal de sobreviure, i per això, perquè no es pot satisfer, és que ens impulsa constantment.
En tots els aspectes de la nostra vida el desig està present, en cada elecció que fem, en cada camí que escollim, quan prenem decisions, etc. La vida dels éssers humans en aquest sentit no és comparable amb la resta d’animals, nosaltres no vivim únicament quan tenim satisfetes les necessitats bàsiques diguéssim. Això ho comprovem diàriament, per exemple en el fet d’escollir una persona com parella i no una altre, o en voler millorar a nivell professional, o decidir tenir o no tenir fills, viure en un lloc o un altre. La nostra vida no es queda en menjar, dormir i respirar. Som subjectes que tenim desitjos, i és el fet de poder desitjar, trobar sentit el fet d’estar aquí, de parlar, tot això ens fa diferents a la resta d’éssers vius.
Llavors, a la pregunta de: “i perquè serveix la motivació?” Podem respondre d’una manera oberta que ens serveix per fer possible qualsevol meta que ens posem a la vida. La motivació és un impuls intern, un motor que ens mou a fer coses, per tant implica que no ens quedem aturats esperant que les coses o la vida passi.
EL PODER CREATIU DE LA AUTOMOTIVACIÓ
La motivació es allò per lo qual decidim agafar una via o optem per prendre una resolució diferent el problema en el qual ens trobem. Aquí és on penso que entra la creativitat, i la creativitat aplicada a la vida diària.
Abans es pensava que la creativitat era una capacitat com “divina” que tenien alguns genis, algunes persones privilegiades. Ara, ja la majoria parla de la creativitat com una capacitat universal en les persones. Hi ha moltes definicions de creativitat, una possible és:
"Un producte o resposta serà jutjada com creativa en la mesura en la que sigui nova, apropiada, útil i valuosa a l’hora de donar resposta a un problema donat.” (Amabile, 1982)
La creativitat implica poder mirar les coses des de perspectives diferents per trobar noves respostes. La creativitat per tant s’alimenta de la motivació. Es necessita actitud positiva de cara a la tasca en qüestió i raons suficients com per fer-la.
La creativitat por ser un antídot contra l’avorriment, la rutina, a lo predicible.
¿PER A QUÈ SERVEIX LA CREATIVITAT?
La nostra vida en societat implica unes regles, hàbits i pràctiques que defineixen què fem cada dia i com ens comportem. La manera de vestir, de menjar, com treballem, la manera de relacionar-nos, etc. Tots aquests actes que fem dins d’un marc cultural conformen la rutina diària de qualsevol.
Cada vegada que tenim un problema, amb algú, a la feina, a la família, la parella o el que sigui, podem pensar que això es producte d’una única causa i per tant viure les coses d’una manera insatisfactòria. Obrir aquest camp i pensar que hi ha diferents raons possibles, ens ofereix obrir el paraigües de respostes possibles.
La realitat que ens envolta ja és limitant, però si podem d’alguna manera fer que aparegui el nostre desig, la nostra motivació, més enllà dels condicionaments que tenim, es quan pot aparèixer la creativitat que tenim, pot aparèixer alguna cosa nova. Això fa que la vida, que la realitat sigui més satisfactòria.
Ser creatius implica SALUT, el que no és sà, es acatar tot el que ens ve, així tal qual, poder posicionar-nos, trobar noves formes de fer les coses, és senyal de salut.
Les persones que senten que tot el que fan és per obligació cada dia es van desmotivant mes.
L’automotivació consisteix en realitzar activitats noves per SENTIR-NOS ÚTILS, sentir-nos plens. Com subjectes únics que som, necessitem trobar sentit, i per això hem podem escoltar el nostre desig i actuar en conseqüència.
Què em mou en mi dia a dia a fer les coses que faig? La meva rutina es basa en obligacions? En satisfer necessitats bàsiques o també el meu desig propi?
29 de juny de 2014